Min vän, Tsizik

Manus: Erika Hammarberg, Santte Salonen, Joni Stein
Libretto: Erika Hammarberg
Komposition: Santte Salonen, Joni Stein

Videodesign och produktion: Emil & Artur Sallinen / Clutch Productions
Ritningar: Santte Salonen
Svensk översättning: Emil & Artur Sallinen
Textredigering: Arla Kanerva, Tiina Kumpulainen

Orkester: Vanda orkester
Orkesterproducent: Lissu Koskela
Orkesterkoordinator: Paula Tuukkanen
Orkesterverksamhetschef: Janne Rönnbäck
Orkesterarrangör: Matti Tähkävuori
Ljudtekniker: Olli Järveläinen

Kör: Grex Musicus
Kördirigent: Kirsi Tunkkari
Repetitör: Joni Stein

Scentekniker: Tomi Tikka, Kille Karja, Matias Hellgren, Antti Huusko
Ljusmästare: Tuukka Aimasmäki
Teknisk producent: Riku Malinen
Ljudmästare: Kirsi Peteri
Biljettförsäljningskoordinator: Oona Skogster
Marknadsföringsplanerare: Jenni Köykkä
Evenemangsproducent: Marjo-Riitta Heino

Produktion: Studio Animagio
Försäljning och marknadsföring: Aulis Korva

I roller
Berättare: Nina Tapio
Sela: Maija Pokela
Kiia: Maija Pihlajaoja
Aatos: Onni Rajaniemi

I reserv
Sela, Kiia: Emilia Keskivinkka
Aatos: Veli-Pekka Vaari
Berättare: Erika Hammarberg

Studio Animagio
Animagios-kollektivet består av Erika Hammarberg, Santte Salonen och Joni Stein. Deras konstnärliga samarbete började 2014 med folkmusikstudier vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin, och sedan har de arbetat tillsammans med många olika projekt genom att spela, dansa, sjunga, skriva och uppträda, samt skapa nya helheter och koncept.

År 2019 startade Salonen och Stein sitt arbete med Animagios-konceptet i form av ett brädspel, och Hammarberg kom med nästa år när projektet blev större. I Juni 2022 började gruppen jobba heltid med Animagios. Hammarberg, Salonen och Stein har tillsammans författat Animagios-världen och språk som förekommer i den, sagor som tar plats i den, samt känslan och riktningen av Animagios-branden. Salonen och Stein komponerar musiken till Animagios tillsammans och Hammarberg ansvarar för librettona till scenproduktionerna.

Vad är Animagios
Animagios är en fantasivärld och konstkoncept, som förekommer i olika format. Animagios föddes fyra år sedan, när Santte Salonen och Joni Stein en gång hade tråkigt och de började göra sitt eget brädspel. I spelet gick spelarna ut på äventyr i Sinnesland och kämpade tillsammans med sina egna styrkor mot det hotande Ondmodet, medan de skötte om att sina själsliga resurser räckade. När fantasivärlden blev större, kom Erika Hammarberg med i gruppen. Tillsammans började de arbeta med scenproduktionerna som tar plats i Sinneslandet.

Vanda orkester
Vanda orkester är Finlands mest mångsidiga underhållningsorkester som uppträder i fullskaligt symfoniorkesterformat. Dess över 200 musiker bjuder på toppkunnande inom både rock, klassisk musik och jazz. Chefsdirigent för orkestern är Nick Davies, som dirigerat talrika betydande symfoniorkestrar världen runt, och konstnärlig ledare den kända tonsättaren och basisten Lauri Porra.

Flöjt: Mari Kunnari, Johanna Suvenmetsä

Oboe: Anni Haapaniemi

Saxofon: Olli-Pekka Tuomisalo

Klarinett: Olli Leppäniemi, Arto Vainio

Fagott: Markus Tuukkanen, Tuukka Vihtkari

Horn: Tuomo Eerikäinen, Heidi Savikuja, Fanny Niittymaa

Trumpet: Thomas Bugnot

Timpani: Mikael Sandström

Percussion: Pasi Suomalainen, Elmeri Uusikorpi

Harpa: Saara Olarte

Piano / Celesta: Joonas Kasurinen

Violin I: Kati Kuusava (koncertmästare), Pauline Fleming-Unelius, Taru Kircher, Anna-Maria Huohvanainen, Hanna Teukku, Julia Musakova, Viivi Hakkarainen, Anna Vähälä

Violin II: Sari Deshayes, Camilla Carlsson, Kaisa Laurila, Paula Tuukkanen, Manna Lahti, Miia-Karoliina Vettenranta

Viola: Petteri Poijärvi, Martta Wahlberg, Markku Lintunen, Maarit Holkko, Mauri Kuokkanen

Cello: Johas Carlsson, Vellu Iljin, Barbara Mussafia-Bugnot, Riikka Lampinen, Juho Peltola

Kontrabas: Jukka Räikkönen, Iikka Järvi, Pekka Korhonen

Grex Musicus
En känsla du kan höra. Dessa ord sammanfattar vad Grex handlar om.

De personliga och skickliga sångarnas röster skapar tillsammans någonting större. Från körens och dess ledares händer sprider sig känslan till publiken – och berättelserna får liv.

Kirsi Tunkkari, magister i musik och musikpedagogik tillträdde som konstnärlig ledare och dirigent för 32-åriga Grex i januari 2023. Kirsi har hämtat med sig många nya nyanser, utan att glömma gamla Grex-hits. Låt sången ljuda!

Jonas Rannila
Kapellmästaren – kördirigenten Jonas Rannila är en av de mest efterfrågade operakapellmästarna i Finland. Rannila fungerar som musikalisk ledare för Opera BOX och som konstnärlig ledare för Helsingfors filharmoniska kör. Hans repertoar i egenskap av kapellmästare inom musikteater och kör-orkesterverk hör till vårt lands mest gedigna. Jonas Rannila debuterar som kapellmästare under säsongen 2023-2024 med många finländska orkestrar och körer. Rannila utexaminerades i december 2017 som musikmagister från Sibelius Akademin, med kördirigering som huvudämne. Han har också studerat orkester- och kördirigering i Leipzig.

Nina Tapio
Nina Tapio har haft en lång karriär inom musik och teater och har blivit känd för finländarna som skådespelerska och sångare. Hon har uppträtt i musikaler över hela Finland sedan 1997 och kan för närvarande ses i huvudrollen i Helsingfors stadsteaters musikal Rakas Evan Hansen . Förutom på teaterscenen har Tapio haft röstroller i många tecknade dubs, och har till exempel blivit känd som allas favorit Ariel i Disneys Den lilla sjöjungfrun. Hon har också blivit vida känd för sina många TV-framträdanden, bland annat som Idol-domare mellan 2005 och 2011. Som sångare blev Tapio känd som den andra medlemmen i duon Taikapeili tillsammans med Hanna-Riikka Siitonen, med vilken hon släppte tre album. Hon har uppträtt i olika band runt om i världen och har sjungit på mer än 500 albumspår.

Maija Pokela
Maija Pokela spelar kantele och sjunger, mest inom folkmusikfältet. Hon känner bra kantelen i olika storlekar och är erfaren bandmusiker, som älskar att sjunga i stämmor. Maija har aktivt gått runt i världen med sina grupper (bl.a. Kardemimmit, ENKEL) och publicerat 15 studioalbumer med olika band och projekt. Hon har också fungerad mycket som en besökande studiomusiker. Hon har komponerad musik till Star Stable -spelet med svensk-finska trion Folk´Avant och man kan också lyssna på henne i Muji-varuhuset i Kampen i Helsingfors, bland andra finska folkmusiker. Nu arbetar hon med sin debutsoloalbum, som ska publiceras på hösten 2024.

Maija Pihlajaoja
Maija Pihlajaoja graduerade 2019 som musikteaterproffs från Tammerfors yrkeshögskola. Äfter den har hon arbetat som skådespelare och sångare. Hon har gjort musikalroller bl.a. i Kajana stadsteater (Zorro) och Kuopio stadsteater (Cabaret). I vår ska hon till Rauma teater där hon spelar en roll i Paula!-musikalen. Henne kan man också höra i Emma Salokoskis kör Voices. Maija har dubbat många barnprogram, bl.a. Lego Ninjago -serien och filmen Drömbyggarna. Förutom stämsången älskar hon att bläddra på Tori.fi, morgongröt, hundar och handarbete.

Onni Rajaniemi
Onni Rajaniemi är sångare-låtskrivare, gitarrist, basist och musikpedagog. Som både föreställande och inspelande soloartist gör han slingrande folkmusik som har influenser från jordnära låtskrivning, excentrisk harmoni, improvisation, gammal japansk popmusik och proggressiv-psykedelisk rock. Onni skaffar impressionistiska bilder i sina sånger, av lugnet mellan kaoset, och skönheten bland förtvivlan. Han också föreställer som Onni Rajaniemi & Antikyyniset -bandets galjonsfigur, som sångare-basist i bandet The Seatbelts och som tillfällig allmän musiker. Förutom sitt musikerarbete fungerar han som musikpedagog med grundutbildning på musikteori och fri improvisation som sina specialiteter.

Om Animagios-världen
Animagios är ett planetonium i toroids form som rör sig i ett universum som heter Sinneslandet. I mitten av det är Miagos, som lyser och värmer såsom solen gör i våra världen, och Mörkrets måne som också kallas Sfärios, som däremot suger ljuset och värmen. Omkring Animagios finns himmelsfären med stjärnar som skydder Animagios. Den bekanta Animagios är bara en liten skiva av toroiden, och de som bor där kallar de okända områden Andresidan.

Inom bekanta Animagios talas två språk, halia och obyrska. Halia talas mera på Ytter-Kontinenten och obyrska är mer allmän på Central-Kontinenten. Halia liknar finska; den största skillnaden är ortografi och egen vokabulär. Till exempel numren skiljer sig därför att i Animagios räknas allt enligt 12-system. Grammatiken och fonologin skiljer sig klart från halia, ävenom dialekten på tvåsprokiga områden påverkar varandra.

Alla människor i Animagios har sitt eget själskaraktär, animagio, vilkets form de kan ta, alltså animagiosera. Formen av själskaraktären bestämms av ens temperament, personlighet och identitet, och den kan man utveckla genom erfarenheter och självreflektion. Själskaraktärer finns i tolv element (eld, skog, öken, hav, is, el, ljud, harmoni, mörker och två ännu okända elementer). Att befinna sig i animagioformen konsumerar mycket själenergi. Därför lever invånaren i Animagios mest i sitt människoform.

Erika Hammarberg
Erika Hammarberg sjunger, komponerar, dansar, skriver texter och manus. Hon har mer än tio års yrkeserfarenhet inom konstområdet bakom sig. Hon var kompositör, arrangör, textförfattare och sångerska på det Etno-Emma-prisbelönta albumet Kulku, som släpptes av SANS till stor uppskattning runt om i världen. Erika har dansat i olika projekt och musikvideor och har komponerat sin egen musik och komponerat för olika uppdragsprojekt. Förutom Animagios har Erika på senare tid sysselsatts av vokalgruppen Jäine, som kan höras på Vilma Jää’s album Kosto, som släpptes i höstas. Erika har skrivit dikter, berättelser och sångtexter sedan barnsben. När hon gick i gymnasiet var hennes anteckningsbok fylld med en fantasyroman med en huvudperson som hette Erika.

Joni Stein
Joni Stein komponerar, fungerar som musiker och författar. Han graduerade 2023 från Sibelius-Akademin som magister i musik. Joni började sin musikkarriär som dragspelare och snart vann många både inhemska och internationella tävlingar. Under åren har han spelat dragspel och piano i olika kompositioner, bland annat folkmusikgrupperna Reelinki och Tradikaali, men nu är hans passion att skapa nytt. Nuförtiden förekommer han också med Santte som duon Salonen & Stein. Joni har börjat komponera redan som barn, och förutom musiken är han också intresserad av språkvetenskap – speciellt av fonetik och fonologi. År 2018 grundade han musikkollektivet Fugaiu Novo, där fyra vokalister sjöng Jonis sånger som baserades på hans egen fonologiska system.

Santte Salonen
Santte Salonen tonsätter, skriver och tecknar. Hen skissade fram sin första musikal som 14-åring utgående från en bok hen läste, och komponerade musikalnumrena med hjälp av ett notskrivningsprogram. Hen drömde om en karriär som musikal- och filmtonsättare – speciellt John Williams sätt att väva musik fascinerade Santte. Till slut blev 16-åriga Santte helt hänförd av musiken – hen gick varje vecka och lyssna på Åbo filharmoniska orkester och fick även själv delta som saxofonist i uruppförandet av Matti Rag Paananens jazz-sinfoni år 2009. Samtidigt som hen studerade på konservatoriet i Åbo spelade hen i folkmusikensemblen Tradikaali och fann ett djupt intresse i olika dansrytmer. Santte studerade i Konstuniversitetets Sibelius-Akademi 2014–2022 och utexaminerades som magister med huvudämnet folkmusik. Hen har kompletterat studierna bl.a. i ämnesgruppen för Komposition och musikteori. Som tonsättare-musiker har hen uppträtt med flera ensembler så som Ritva Nero, Salonen & Stein och Barlast.

Clutch Productions
Tvillingbröderna Emil ja Artur Sallinen (f. 1988) har i över tio år skapat videor, visualiseringar och scenografi för både scenkonst och sportevenemang i Finland och globalt. Deras meritlista innehåller operaklassiker såsom Don Giovanni (Alexandersteatern 2013, operan i Rijeka 2015 & 2016), Turandot (Alexandersteatern 2020 & 2023) och La Clemenza di Tito (Sellosalen 2022). Dessutom har de jobbat med nyare verk såsom Nemuru Otoko (Alexandersteatern 2021) ja Eerik XIV (Logomo 2011). Vid sidan om visualiseringar har tvillingbröderna Sallinen via sitt produktionsbolag Clutch Productions skapat kortfilmer, dokumentärer, företagsfilmer, musikvideon och streams ända sedan 2010.